Muzeul Apelor – Mihai Bacescu

 Muzeul Apelor din Falticeni

Invitaţie în lumea apelor

 sursa: www.evenimentul.ro 

                

Bun pedagog, cu dragoste faţă de mediul înconjurător, profesorul emerit Vasile Ciurea, întemeietorul (în 1914) primului muzeu din Fălticeni, a ştiut să transmită elevilor săi o parte din pasiunile sale – respectul pentru natură, pasiunea pentru a colecţiona piese rare, pe care apoi să le poată observa şi studia. Unul dintre elevii profesorului Vasile Ciurea a fost şi academicianul Mihai Băcescu, care nu l-a uitat niciodată pe cel care l-a iniţiat în tainele naturii, dar nu şi-a uitat nici locurile natale. Astfel, la 17 august 1982, lua fiinţă la Fălticeni, în „semn de iubire şi recunoştinţă” profesorului Vasile Ciurea, Muzeul de Ştiinţe Naturale. „Muzeul este o încununare a activităţii mele de oceanolog – l-am înzestrat cu sute de animale, pe care le-am adus din cele trei oceane. Am vrut astfel să refac vechea colecţie de animale acvatice din vremea care mă leagă de profesorul Ciurea. El este conceput ca un muzeu fără pereche în lume, al apelor. Dar pentru a nu întîrzia bucuria de a dărui oamenilor un obiectiv deosebit, i-am spus muzeu de ştiinţe naturale. Însă structura şi exponatele, fac precizarea cuvenită, se află într-un muzeu al apelor”, spunea Mihai Băcescu. Într-adevăr, din 28 martie 1993, muzeul nu numai că poartă denumirea de „Muzeul Apelor”, dar a primit şi numele ctitorului său, Mihai Băcescu. Se împlinea astfel o dorinţă şi se definea un gest de aleasă gratitudine şi preţuire celui care şi-a închinat viaţa cercetării mediului acvatic şi a dat culturii fălticenene dimensiuni valorice perene.          

Prin structura şi consistenţa de date ştiinţifice, muzeul se constituie într-o veritabilă lecţie de instrucţie şi educaţie, dar oferă şi multe piese de o valoare inestimabilă. Spre exemplu trăsurica executată de Leon Comnino şi expusă în 1937 în expoziţia universală de la Paris, impresionează şi reţine îndelung atenţia vizitatorului, prin măiestria execuţiei şi migala creatorului. Puţini poate ştiu că la executarea trăsuricii s-a lucrat timp de 35 de ani şi a fost folosit numai briceagul. Dar pentru că este vorba despre un muzeu al apelor, trebuie amintite istorie acvatică şi sala a uneltelor vechi de pescuit. Leasa, vîrşa, sacul de fund, etera, crîsnicul, volocul, ostia şi prostovolul amintesc de uneltele prohibite din zonele de şes, de deal şi de munte, alături de o barcă veche din lemn de salcie roşie, de peste trei sute de ani, monoxila, pe care o foloseau pescarii pe canalele Dunării, la Brăila. Academicianul Mihai Băcescu a dăruit muzeului peste 700 de exponate, bureţi de mare, sturioni, şerpi veninoşi, broaşte ţestoase, crocodili, alături de un însemnat număr de lucrări în din domeniile folclor, botanică, zoologie, ecologie terestră şi marină, muzeologie, toate prezentate în două săli. Bucuria vizitatorilor, în special a celor tineri, se manifestă cînd ajung la partea vie a muzeului – acvariile. În cele 13 bazine cu o capacitate de peste 11.000 litri trăiesc numeroase specii de peşti indigeni şi exotici, broaşte ţestoase, scoici şi raci. Compartimentul dioramelor, reprezentat prin nouă ecosisteme, ne plimbă privirea de la rîul Moldova pînă la oceanul Atlantic. Zestrea muzeului este îmbogăţită şi cu un glob geografic, unic în lume prin faptul că redă la scară, alături de relieful uscatului, configuraţia reliefului subacvatic. Donat în 1986, globul geografic a fost executat cu măiestrie şi cu o exactitate milimetrică, pe parcursul a cinci ani şi jumătate de către profesorul de geografie Isaic Neculai, din Vadu Moldovei. Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni se prezintă ca o puternică personalitate ştiinţifică, un loc de maximă incandescenţă spirituală, deschis tuturor iubitorilor de cultură din ţară şi de peste hotare, un veritabil propagator al dragostei şi grijii pentru cea mai de seamă resursă a planetei – apa. (Alex Mitru)

 

Reclame
Published in: on ianuarie 5, 2009 at 5:58 pm  Comments (12)  

The URI to TrackBack this entry is: https://falticeni.wordpress.com/2009/01/05/muzeul-apelor-mihai-bacescu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 comentariiLasă un comentariu

 1. eu stau in falticeni,nise pare un oras frumost si linistitor.

 2. Frumos ar fi daca s-ar ocupa cu adevarat cineva de el… linistitor, da. Era o vorba : pacat ca e locuit… S-au schimbat oamenii. Nu mai stiu sa aprecieze adevarata valoare culturala a orasului. Dintr-un oras renumit in tara a devenit un oras fantoma. Doar din acest motiv e linistitor. Numai ca e o linist nefireasca, de mormant.

 3. Si eu sunt din Falticeni. S-a prostit orasul pentru ca adevaratii falticineni au plecat care incotro si au ramas doar noii imbogatiti si taranii veniti recent la oras din comunele invecinate. Cand esti prima generatie la oras, abia te inveti cu liftul, ce sa mai zic de descoperit istoria si cultura orasului (care slava domnului, este mare fata de alte orase de provincie de marimea Falticeniului). Sper totusi ca va aparea odata si o generatie tanara care sa reinvie orasul meu. Poate chiar generatia mea (a.k.a. ’82).

 4. NESIMTIRE!! a fost restaurat de nici jumatate de an muzeul si deja crapa!!!

  nesimtire!!

 5. Dupa recenta renovare a Muzeului (au trecut doar cateva luni) am observat ca s-a facut o lucratura de mantuiala si deja au inceput sa cada bucati din tencuiala muzeului… jalnic. Totul e pe interes si pe bani…

 6. S-a facut Muzeul Apelor, se incepe Irimescu imediat, stam bine oricum

 7. Sunt falticeneanca, dar traiesc acum in Vrancea. Imi pare rau ca spiritul Falticeniului a disparut in timp…
  Totusi ramane „dragostea mea”!Va multumesc pt. tot ce faceti aici.

 8. ,,Pacat ca e locuit…”. Nu m-am nascut aici, dar am venit sa locuiesc. Asa este,fata de orasele de aceeasi marime, voi ati avea cu ce iesi in fata. Nu vreau sa va reprosez nimic, doar permiteti o mica sugestie: incepeti sa organizati evenimente culturale in aceste locatii minunate, chiar daca marea masa a populatiei prefera micii si berea, continuati timidele incercari si faceti-va vizibili. Va veni si vremea orasului. Pana atunci… fata de o oferta atat de stravezie,cei ca mine care vor un plus de cultura locala isi iau cativa prieteni si cersesc firmiturile din vecini, dela BT la Piatra-Neamt. Credeti ca nu ne-ar conveni sa ramanem mai pe langa casa? dar unde? cand?….scuzati,dragi falticeneni.

 9. fain si eu am merd la acest muzeu..:)

 10. eu am mers si afost miraculos de frumos va sfatuiesc sa mai mergeti si eu o sa mai merg si voi ceilalti care nu va place sa stati in cocioabele voastre .nesimtitilor…………

 11. e foarte fain

 12. voi cei care nu va place stati acasa si nu mai comentati nesimtitilor,,,.,.,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: